Журналистът Асен Генов е получил мистериозно обаждане от банка, целящо да

...
Журналистът Асен Генов е получил мистериозно обаждане от банка, целящо да
Коментари Харесай

Източват ви банковата сметка с едно обаждане по телефона

Журналистът Асен Генов е получил мистериозно позвъняване от банка, целящо да получи информация за негови сметки. Гласът в слушалката е декларирал, че от неговата банкова сметка е нареден превод за сумата от 2000 лв. към сметка на съответната банка.

Поискали са от него да ревизират случая, за което е трябвало да отговори на въпроси обвързван със сигурността. Генов описа, че в диалога е бил назоват по име.

„ Това ме наведе на мисълта, че вероятно лицата, които стоят зад позвъняването, разполагат с база данни – имена и телефонни номера. Много други хора също са били търсени по име ”, описа Генов пред NOVA NEWS.

Той посочи, че схемата е целяла да го предпостави да опише повече за своята банкова информация.

„ В течение на диалога започнах да се усъмнявам, че индивидът насреща не се показва задоволително ясно и не дава детайлна информация по тематиката. Той не загатна банката, с която аз работя. Попитах за длъжностен номер  и какъв е отдела, от който ме търсят, само че тогава диалогът завърши. ”Генов добави, че сюжетът е доста добър и хората би трябвало да бъдат деликатни. Той посочи, че обаждането е било от български номер.

Според експертът по киберсигурност Александър Свердлов не става дума за толкоз нова скица и такава се употребява в други страни по целия свят.

„ Това, на което желая да обърна внимание е, че това, което се вижда в поста на Асен Генов, в единствено повърхността на айсберга. Щом тези хора му се обаждат, аз бих го посъветвал да си канселира съществуващите карти и да изиска да му бъдат издадени нови. За да му се обадят, на тях им би трябвало някаква информация и евентуално са щели да го питат за номера на гърба на картата. Предполагам, че номерът на картата му някъде е изминал, тъй като такива измамници постоянно се обаждат, с цел да попълнят изчезналите им данни ”, изясни експертът.

Свердлов уточни, че в мрежата нашите пароли непрекъснато изтичат, по тази причина е хубаво те да бъдат оптимално сигурни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР